RO
EN

CONTACT

 
 
01
Co

Companie

02
Sol

Soluţii

03
Rs

Resurse

04
Bl

Blog

05

Evenimente

2017
2012
2011
31 May 2012
Deloitte pregăteşte managerii companiilor româneşti interesate de pieţele din Japonia şi Coreea de Sud

Bucureşti, 14 februarie 2012 – Deloitte implementează în România ‘Executive Training Programme (ETP)’ (în traducere: Program de Instruire a Managerilor), o iniţiativă finanţată de Comisia Europeană, care oferă companiilor europene, implicit şi celor româneşti, pregătirea comercială, lingvistică şi culturală necesară pentru a avea succes pe pieţele din Japonia şi Coreea de Sud.

 

Scopul programului este să sprijine şi să dezvolte activitatea companiilor româneşti în cele două ţări asiatice, oferind un stagiu de pregătire şi burse cu durata de 45 de săptămâni pentru manageri. Programul este structurat în cicluri anuale până în 2015. Termenul-limită pentru depunerea aplicaţiilor pentru primul ciclu este 31 mai 2012.

 

Potrivit unui studiu efectuat la cererea Comisiei Europene de către economistul Ronan Lyons de la Universitatea Oxford, companiile româneşti care au relaţii comerciale cu Japonia şi Coreea ar putea beneficia de oportunităţi de export cu o valoare anuală de până la 2 miliarde de euro până în anul 2020. Cercetarea a identificat oportunităţi în domenii precum cel de aparatură electronică, echipament de transport, construcţii şi sănătate (în Japonia), respectiv mediu, tehnologie verde şi sănătate (în Coreea de Sud).

 

Potrivit raportului Fondului Monetar Internaţional ‘Perspectivele economiei mondiale’, economia Japoniei are perspective de creştere de 18% în intervalul 2010 – 2020, în timp ce estimările de creştere pentru importul de bunuri şi servicii ating 50%, până în 2016. Totodată, creşterea economică a Coreei de Sud este estimată la 53% între 2010 şi 2020, iar raportul anticipează o creştere cu 75% a nivelului importului de bunuri şi servicii până in 2016.

 

„Iniţiativa ‘Executive Training Programme (ETP)’ este o excelentă oportunitate pentru companiile din România de a înţelege practicile de afaceri din Japonia şi Coreea de Sud, două dintre cele mai mari pieţe la nivel mondial şi cu ritm accelerat de dezvoltare, să depăşească barierele lingvistice şi culturale pentru a dezvolta legături comerciale de succes. Managerii au acum acces la un instrument care îi poate ajuta să construiască o reţea de contacte de afaceri pe continentul asiatic, să descopere noi oportunităţi de creştere în următorii ani şi să mărească volumul exporturilor către ţări din afara spaţiului Uniunii Europene”, a explicat Alexandru Bernea, consultant în cadrul Deloitte Consultanţă România, care se ocupă de acest proiect.

 

Programul ETP demarează cu un curs intensiv de pregătire de 3 săptămâni în Marea Britanie, la şcoala de Studii Orientale şi Asiatice din Londra, despre cultura, istoria şi societatea civilă din Japonia şi Coreea de Sud. Urmează o etapă de 30 de săptămâni de pregătire de afaceri şi cursuri de limbă străină în Japonia (la Universitatea Waseda din Tokyo) şi în Coreea de Sud (la Universitatea Yonsei din Seoul), iar la final o perioadă de 12 săptămâni de stagiatură la o companie japoneză sau coreeană. Printre companiile care au oferit stagii de practică în cicluri anterioare ale programului ETP s-au numărat Canon, Fujitsu, Honda, Sony şi Shiseido în Japonia, respectiv GlaxoSmithKline, LG Electronics, Kumho Asiana Airlines şi Institutul Samsung de Cercetare Economică în Coreea de Sud.

 

Durata totală a programului este de 45 de săptămâni, completată de încă două săptămâni pentru evaluarea finală şi ceremonia de absolvire. Următorul ciclu al programului începe în noiembrie 2012. Comisia Europeana ajută managerii români asigurând finanţarea cursului de pregătire de 45 de săptămâni şi acordarea unor burse individuale (în valoare de 2.200 de euro lunar pentru Japonia şi 2.000 de euro lunar pentru Coreea de Sud). Companiile-sponsor, însemnând companiile-angajator ale managerilor selectaţi – 45 pentru participanţii ETP în Japonia şi 15 pentru cei din Coreea – sunt încurajate să contribuie la cheltuielile participanţilor.

 

Atât managerii, cât şi companiile pentru care lucrează aceştia trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate. Managerii trebuie să fie cetăţeni ai unui stat al Uniunii Europene, să fie angajaţi de către o companie-sponsor şi să aibă abilităţi excelente de limba engleză; totodată, ei trebuie să fie la prima participare în programul ETP. Pentru a fi eligibili, managerii trebuie să aibă studii superioare şi 3 ani de experienţă profesională în roluri de management, sau 2 ani de studii superioare şi 5 ani experienţă relevantă în poziţii de conducere.

 

Companiile trebuie să aibă activităţi de export sau investiţii în Japonia sau Coreea de Sud, sau să aibă planuri de a dezvolta astfel de activităţi cu una dintre cele două ţări; sau să ofere sprijin şi consultanţă companiilor europene pentru dezvoltarea de activităţi de export sau investiţii în cele două pieţe asiatice. Totodată, companiile-sponsor trebuie sa aibă sediul în spaţiul UE / să aibă capital social UE, minim 5 angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de cel puţin un milion de euro. Pe lângă toate acestea, companiile trebuie să îşi ia angajamentul de a contribui la cheltuielile managerilor participanţi şi de a păstra locurile de muncă ale acestora pe toată durata programului de pregătire.

 

Procesul de aplicare cuprinde trei etape. În primul rând, companiile trebuie să completeze un formular de exprimare a interesului, gradul acestora de eligibilitate fiind ulterior evaluat de consultanţii Deloitte. Dacă îndeplinesc criteriile programului, se trece la etapa a doua – completarea unui formular de înscriere pentru manageri. Aplicaţiile sunt evaluate şi candidaţii selecţionaţi sunt invitaţi la Bruxelles pentru teste şi interviuri în cadrul unui centru de evaluare. Primele două etape se desfăşoară on-line, la www.euetp.eu. Companiile interesate beneficiază de servicii de asistenţă din partea Deloitte pe întreaga durată a procesului de aplicare, precum şi pe parcursul etapelor ulterioare acceptării în program.

 

Despre Executive Training Programme
Executive Training Programme (ETP) este un program finantat de Comisia Europeana, care ofera companiilor europene pregatirea de afaceri, lingvistica si culturala necesara obtinerii succesului pe pietele din Japonia si Coreea. ETP dezvolta prezenta companiilor UE in Coreea si Japonia, contribuind, totodata, si la crearea de legaturi culturale si comerciale dintre cele doua tari asiatice si spatiul comunitar. Modalitatea de abordare a afacerilor in Coreea si Japonia este atat de diferita de felul in care se dezvolta legaturile comerciale in Europa, incat managerii care doresc sa intre pe cele doua piete straine au nevoie de pregatire speciala pentru a dobandi abilitati necesare obtinerii succesului. Cresterea numarului companiilor europene care opereaza in Japonia si Coreea este un imperativ strategic pentru Comisia Europeana. Infiintat in 1979, ETP este unul din cele mai de succes programe dezvoltate de Comisia Europeana in Japonia, cu o durata ce deja depaseste un sfert de secol. Datorita succesului programului in Japonia, CE a extins ETP in 2002 si pentru Coreea. Pentru a oglindi realitatile in perpetua schimbare din mediul economic, curricula programului este revizuita si actualizata periodic, astfel incat sa ofere participantilor cele mai relevante si utile informatii si perspective de afaceri. Universitati de renume international sunt partenere ale programului: Scoala de Studii Orientale si Africane (SOAS – School of Oriental and African Studies) din Londra, Universitatea Waseda din Tokyo si Universitatea Yonsei din Seoul.

 

Mai multe detalii pe www.euetp.eu

Evenimente


Copyright ©

2018

  LearningPro